Menü Bezárás

Motiváció megtartása – Tippek hogyan csináld!

A motiváció megtartása nehéz dolog, nem csak a sport, hanem az élet bármely területén. A kezdeti lelkesedés elmúlik és könnyen válnak a dolgok kényszerűvé, majd jönnek a kifogások, a halogatás, végső soron pedig abbamaradnak az edzések egészen addig, amíg nem jön újra az arcon csapás a tükör előtt, vagy a mérlegen. Ismerős a helyzet?

Jó esetben eljutottál már oda, hogy a testmozgás az életed része és nem csak a minden év elején megtett fogadalom. Kialakítottál egy rendszert, ami hosszú távon fenntartható és a motiváció, a belső indíttatás is megvan. Ilyenkor is lehetnek azonban hullámvölgyek, amelyekkel meg kell küzdened.

“Minden sikeres ember mögött, rengeteg sikertelen év áll.”

– Ben Lionel Scott

A sikeres emberek is elveszíthetik a motivációjukat,

de ők tudják hogyan találjanak vissza hozzá. Minden a mentalitáson múlik! Mindenkire hatással vannak az esős napok, a hideg reggelek, vagy amikor egy hétig nem látni a napot. Pozitív hozzáállással és céltudatossággal a pohár mindig félig tele lesz. Amikor nincs kedved edzeni pedig megígérted magadnak, akkor dől el igazán, hogy sikeres leszel-e abban amit csinálsz. Ne feledd, amikor mások pihennek és hátradőlnek az a TE lehetőséged arra, hogy több lehess. 

Mielőtt belekezdenénk, hogy milyen tippeket érdemes megfogadnod, ha a motiváció fenntartása a cél, tekintsd meg az alábbi videót (Ben Lionel Scott – Lion mentality). Ugyan kell hozzá egy kis angoltudás, de néha elég meghallgatnod a kedvenc számod vagy megnézned egy-egy motivációs videót, hogy helyre rakjon. Igazából ezzel el is kezdtük sorolni a tippeket… Legyen akkor ez a nulladik.

#1 Legyen fenntartható amit csinálsz

Sokan azzal követik el a legnagyobb hibát, hogy hosszú távon fenntarthatatlan amibe belekezdenek. Ha diétázni kezdesz és mindent megvonsz magadtól, előbb utóbb legyőz a belső frusztrációd. Ugyan ez a helyzet ha eldöntöd, hogy minden nap reggel 6-kor elmész futni pedig későn ébredő típus vagy. A kitűzött céloknak illeszkednie kell a mindennapjaidba.  Lemondásra mindig szükséged lesz, de próbáld fenntarthatóan csinálni.

Például, ha a munka és a család mellett el szeretnél kezdeni edzeni, ne találd ki, hogy elsőre minden nap 2 órát lenyomsz. Először illeszd be csak heti kétszer a mozgást, de ezt tartsd is be! Meglátod az érzés, hogy sikerül teljesítened amit kitűztél plusz motivációt fog adni. Ezzel el is érkeztünk a második tippünkhöz…

#2 Kisebb célokat kitűzve haladj előre

Persze mindig van egy nagyon vágyott magasztos cél, de ez hosszan tartó sok apró siker eredménye. Ha megéled ezeket az örömöket is, akkor érezni fogod a folyamatos haladást és ez lesz a fő motivációd, hogy tovább csináld.

Például, ha a maraton lefutása a célod, a felkészülés alatt minden egyes plusz km egy apró siker. Erre kell fókuszálnod!

#3 Legyen a rutinod része

Anders Ericsson és Robert Pool – Csúcsteljesítmény című könyvében amikor a kiválóságokról írnak jelentős szerepet tulajdonítanak a heti rutin kialakításának. Már gyermekkorban a mindennapjaik részévé válik az adott sportág, amely eleinte örömforrás – ez adja a motivációt – később azonban a megkérdezettek közül senki sem az élvezetért sportolt, sőt többen már nem szerették az edzéseket. Mégis, szinte egybeforrt velük, mások is úgy ismerték őket, hogy az a focista, atléta, úszó stb. és így természetessé vált az adott készség mindennapos gyakorlása.

Például, ha eldöntöd, hogy minden másnap elmész úszni, eleinte lehet, hogy fárasztó lesz, de az emberi szervezet elképesztő módon képes alkalmazkodni a kialakult rutinhoz, így idővel sokkal könnyebb lesz.

#4 Keress partnert a közös célokhoz

Egy társ akivel ugyan az a kitűzött célotok, vagy egy jó edző aki segít azok elérésben kulcsszerepet játszhat a motiváció fenntartásában. Akaratlanul de neki is meg akarsz felelni és a kudarcod nem csak a tiéd lenne.

Például, ha egy partnerrel jársz heti szinten kocogni, de épp nincs hozzá kedved, de ő írogat neked és győzköd jobban erőt vennél magadon?

edzés
Forrás: pixabay

#5 Találj példaképeket akik már sikerrel jártak

A sport és az élet minden területén találni olyanokat, akik kiemelkedően sikeresek, esetleg olyat hajtottak végre amit addig még soha senki. Az ő történetükből, módszereikből inspirálódni mindig jó motiváció, sőt egy-egy szokásuk átültetése még segíthet is a célod elérésében.

Például, 1968-ban Dick Fosbury magasugró volt az első aki az ún. Flop-technikával ugrotta át a lécet. Rengetegen követték és tökéletesítették a technikáját. Ma is sorra dőlnek meg a rekordok a példaképek módszereinek tökéletesítésével.

#6 Variáld az edzéseidet, próbálj ki új dolgokat

Sokan követik el azt a hibát, hogy egysíkúan ugyan azon az edzésprogramon maradnak huzamosabb ideig. Az új impulzusok fontosan a motiváció megtartásához, ráadásul a komfortzónádból is kimozdít, amely a fejlődésedet szolgálja.

Például, ha konditerembe jársz ne mindig ugyan azokat a gépeket használd, néha próbálj ki valami újat, esetleg végezz keresztedzéseket.

#7 Tartsd fenn a mentális egészségedet

Az egyik legfőbb oka a kudarcnak a mentális fáradtság. Biztos te is megfigyelted már, hogy amikor egy kicsit több időd van magadra egyből tervezgetsz, jövő héttől erre meg arra is időt szánsz, odafigyelsz mit eszel stb. Amint sűrűsödnek a teendők, sorra elmaradnak a megfogadott dolgok. Ha tudatosan odafigyelsz a megfelelő regenerációra, változatosan étkezel, hogy fel legyél töltve vitaminokkal és ásványi anyagokkal, sokkal kevésbé leszel kedvetlen, ezáltal könnyebben állsz neki edzeni – ami ugyancsak boldogsághormont szabadít fel – és ez beindít egy pozitív körforgást az életedben.

Például, azt tudtad, hogy több napnyi rossz időben (éjfél után) történő alvást akár két hétbe telhet kipihenni? Ez alatt csökken a koncentrációd és a mentális képességeid. A lényeg a terhelés-pihenés egyensúlyában van. Az aktív pihenés és a táplálkozás hatással lesznek a motivációdra.

/Borítókép: unsplash/

Még több tudatos tartalom...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük