Menü Bezárás

Miért elengedhetetlen az erőfejlesztés a sportban?

Adam_Traore_erő_sport

Gondolkodtál már azon, hogy miért olyan lényeges az erőfejlesztés? Miért olyan elengedhetetlen a kiemelkedő teljesítményhez? Persze jobban fogsz kinézni tőle, de rengeteg pozitív hatása van, legyen szó bármilyen sportágról! Nem véletlenül szerepel minden élsportolók edzéstervében. 

Manapság már nem elég, hogy tehetséged van valamihez. Lehet neked van a legjobb technikád, lehetsz te a leggyorsabb, a legkitartóbb vagy a legügyesebb. A top sportolók rengeteg időt töltenek specifikus erőfejlesztéssel. Miért specifikus? Lényegesen más területeket kell fejlesztenie egy atlétának, mint mondjuk egy labdarúgónak, megint mást egy úszónak, síelőnek és így tovább. A lényeg a rendszerességben és a tudatosságban van!

“Tudatos haladással és kis tehetséggel is hegyeket mozgathatsz meg”

– Dwayne Johnson

Ez persze nem jelenti azt, ha minden nap 3 órát gyúrsz, attól minden megváltozik. A lényeg a készségek egyensúlyában van, de meg fogod látni, hogy ehhez elengedhetetlenek az erőnléti edzések.

Mit szeretne elérni mindenki? Legyen gyors, fitt, erős, kitartó és kellően mobilis, hogy elkerülje a sérüléseket. Mindez lehetetlennek tűnhet, mégis hogyan válhat valósággá? Minden az erőfejlesztéssel kezdődik!

Fontos megjegyezni, hogy erőfejlesztés alatt nem csak a konditermi súlyemelést értjük, nélkülözhetetlenek – sőt állóképességre épülő sportágakban ezt ajánljuk meginkább – a pozíció kitartó (stabilizációs)-, illetve a saját testsúllyal végzett gyakorlatok.

Tehát milyen előnyei vannak?

  • Kutatások bizonyítják, hogy azok a sportolók akik nem végeznek erőnléti edzéseket 3x akkora valószínűséggel sérülnek meg, mint akik rendszeresen teszik ezt.
  • Fiatal és kezdő sportolóknál az alapvető erőszint növekedése bizonyítottan hozzájárul más fitnesz készségek fejlődéséhez, mint a robbanékonyság, gyorsaság, agilitás, elrugaszkodás sőt még a kitartás is.
  • Egy bizonyos szint elérése után – amikor az alapvető gyakorlatok már nem hoznak látványos fejlődést – kerülhetnek előtérbe a specifikus edzések, amelyekkel elérhető a további látványos előrelépés.
  • Segíti a jobb erőkifejtést, amitől sokkal hatékonyabb és pontosabb lesz a mozgás és mozgástechnika.
  • A neuromuszkuláris rendszer megerősödik (az erőnléti edzés ideg- és izom adaptációt egyaránt tartalmaz), ennek eredményeképp sokkal erőteljesebbek lesznek mind a statikus-, mind a dinamikus mozdulatok, ahol a gyorsaság kulcsfontosságú!
  • Kontakt sportágakban alapvető követelmény, hogy ellen kell állni az ellenfél fizikai nyomásának a nélkül, hogy az egyensúlyvesztéssel járna, továbbá pszichésen is nagyobb önbizalmat ad, ha kellően magas az erőnlét.

Variáld az edzésprogramodat, legyen egy terved, hogyan tudod beilleszteni az erőfejlesztést a mindennapjaidba. Tudatosan az alapoktól kezd, csak egy jól felépített vázizomzatot lehet kellőképpen megterhelni. Fontos a gyakorlatok szabályos végrehajtása! A sérüléseket szeretnéd megelőzni, nem magadnak még nagyobb gondot okozni, ezért ha teheted keress szakembert aki segít felépíteni a fizikumodat.

Sok sikert és jó edzést!

/Borítókép: expressandstar/

Még több tudatos tartalom...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük