Menü Bezárás

5 nyomós érv a sportolás mellett

edzés_yoga_nyújtás

Általánosságban elmondható, hogy aki rendszeresen sportol, az egészségesebb az átlagnál. Az élsport ugyan hordoz magában veszélyeket – nagyobb sérülésrizikó, túlterheltség – de a szervezetre gyakorolt pozitív hatásai megkérdőjelezhetetlenek. Érdemes már gyermekkorban elkezdeni a tudatos életmódra való oktatást, felkészülést hiszen ezek a legfogékonyabb éveink, de sohasem késő elkezdeni.

Legyen a következő 5 érv egyfajta motiváció azoknak, akik eddig szívesebben dőltek le a kanapéra egy hideg sörrel, vagy állandó kifogásként használják azt, hogy  “nincs időm, majd holnap, nincs kedvem”. A sportolóknak pedig így tovább! Szolgáljanak motivációként a lentebb felsorolt tények! Ha te is egy vagy közülünk, akkor a következő dolgokban biztosan jobb vagy az átlagnál.

#1 Nagyobb a kitartásod

A mindennapi mozgáshoz sok akaraterő kell. A kezdeti lelkesedés eltart ugyan pár hétig, de ez hamar elszáll. Egy sportolónak azonban beépül az életébe és annak nélkülözhetetlen részévé válik. Tévedés azt hinni, hogy minden alkalom örömteli, de az igazán kitartóknak a cél lebeg a szemük előtt és az, hogy ezt mivel érhetik el. Ez a mentalitás segíthet újra és újra kilépni a komfortzónából, ami az életben is előre visz.

#2 Boldogabb vagy

Túl azon, hogy a versenyeken/mérkőzéseken, de akár egyedül amikor a stopperrel vagy egyéni céljaidért küzdesz megtanulod kezelni a sikereket és a kudarcokat, kiegyensúlyozottabb leszel a mindennapokban, kevésbé leszel stresszes és minden alkalom után elfog egy jóleső érzés, hogy ma is tettél az egészségedért. A mozgás továbbá endorfint (boldogsághormont) szabadít fel, így akár már fél óra intenzív edzés teljesen megváltoztathatja a közérzetedet.

boldogság_emberek
Forrás: unsplash

#3 Erősebb az immunrendszered

A sportolás hatására javul a vérkeringés, felgyorsulnak az anyagcsere folyamatok, edzettebb leszel és ellenállóbb a vírusokkal szemben. Ha ehhez egészségtudatos táplálkozás is társul az maga a főnyeremény! Szoktál olyat hallani top klubcsapatoknál vagy egyéni sportolóknál, hogy betegség miatt kihagynak egy versenyt?  Nagyon ritka ugye? Ez a tudatos edzés, táplálkozás és regeneráció egyensúlya miatt van. Ha valamelyik pillér kiesik az kihatással lesz az egészségre, így a teljesítményre is.

#4 Jobb az erőnléted

Az edzések hatására testünk reagál, hogy teljesíteni tudjon. Ha kikerül a komfortzónájából, a pulzusszám megemelkedik, a tüdő kitágul és az izmok terhelés alá kerülnek. A fókusz csak a mozgásra tevődik. Ennek rendszeressége jelet küld az agynak, hogy az adott területeken változás szükséges, így serkentve a fejlődést.

#5 Sikeresebb vagy

Végül de nem utolsó sorban, talán a legpozitívabb hozománya a rendszeres edzéseknek az, hogy minden egyszerűbb! Könnyedebbek vagyunk a hétköznapokban, lazábban kezeljük a főnök kritikáját, magabiztosabb a fellépésünk, alapvetően boldogabbak és kiegyensúlyozottabbak vagyunk. A csapatsportot űzőknek könnyebb a barátkozás, de például egyéni futóként is egyszerűen lehet partnert találni, ha valaki igényli.

A siker azonban nem jön magától! Az edzések során megtanuljuk, hogy az eredményekhez idő és kemény munka kell, ami az életben sincs másképp.

/Borítókép: unsplash/

Még több tudatos tartalom...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük