Menü Bezárás

A gyümölcscukor is ugyanúgy káros?

gyümölcscukor

Az egészséges táplálkozás egyik alappillére az, ha sok gyümölcsöt eszel. Változatos fogyasztásuk biztosítja a szervezeted számára a szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat (lásd miért kiemelten fontos ez egy sportolónak) és rostokat, mindazonáltal nagyon finomak is! De mi a helyzet a cukortartalmukkal? Tényleg ugyan úgy káros a gyümölcscukor? Mielőtt rátérünk vess egy pillantást a finomított cukor hatásaira, hogy örökre kiiktasd az étrendedből.

A finomított cukor méreg a szervezet számára!

  • megrövidíti a várható élethosszt, felgyorsítja az öregedést
  • hirtelen növeli az inzulinszintet, ami “falásrohamhoz” vezet, továbbá növeli a testzsír százalékot
  • izomvesztést okoz
  • roncsolja a fogakat és a csontokat
  • a stresszes tünetek egyik kiváltó oka lehet
  • elvonja a nélkülözhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat a szervezettől
  • negatívan hat a vérnyomásra és vérkeringésre
  • növeli a krónikus megbetegedések valószínűségét
  • csökkenti a nemi vágyat, a libidó jelentős visszaesését okozhatja
AZ ÉVES EGY FŐRE JUTÓ CUKORFOGYASZTÁS /kg*/
cukorfogyasztás-trend
Forrás: ksh.hu

Szerencsére jól látható egy pozitív csökkenő trend az elmúlt évek cukorfogyasztási szokásaival kapcsolatban. Ennek egyik fő oka az, hogy egyre több cukorhelyettesítő jelenik meg a piacon, különféle cukormentes sütemények, illetve megfigyelhető egyfajta tudatosság, keressük az egészséges, hozzáadott cukor mentes élelmiszereket. Ez egy örömteli folyamat, amelyből te is kiveheted a részed!

Mi a helyzet tehát a gyümölcscukorral?

A gyümölcscukor vagy fruktóz természetes formájában nem káros az egészségre. Több kutatás is vizsgálta a szervezetre gyakorolt hatását, amelyben kiderült, hogy az iparilag kinyert fruktóz negatívan hat az egészségre, akárcsak a finomított cukrok, a gyümölcsökben előforduló természetes formája azonban hasznos és az így bevitt rost még az emésztésre is pozitívan hat. Nem emeli továbbá hirtelen és nagy mértékben a vércukor szintet, így cukorbetegek is fogyaszthatják.

  • Magas cukortartalmú gyümölcsök:
    • szőlő, mangó, cseresznye, banán, gránátalma
  • Közepes cukortartalmú gyümölcsök:
    • körte, alma, sárgabarack, kivi, ananász, narancs
  • Alacsony cukortartalmú gyümölcsök:
    • görögdinnye, eper, málna, szeder, sárgadinnye, áfonya

A megoldás...

az, ha megpróbálod kiiktatni a mesterséges cukrot a mindennapjaidból. Egyszerűen nincs rá szükséged! Valamilyen szinten úgy is megmarad az étrendedben, hiszen majdnem minden tartalmaz hozzáadott cukrot, de ha mától jobban odafigyelsz hosszú évekkel ajándékozhatod meg magad. A gyümölcsökkel pedig nem kell leállni, a változatos és egészséges étrend fontos része!

/Borítókép: unsplash/

Még több tudatos tartalom...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük