Az egészséges táplálkozás egyik alappillére az, ha sok gyümölcsöt eszel. Változatos fogyasztásuk biztosítja a szervezeted számára a szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat (lásd miért kiemelten fontos ez egy sportolónak) és rostokat, mindazonáltal nagyon finomak is! De mi a helyzet a cukortartalmukkal? Tényleg ugyan úgy káros a gyümölcscukor? Mielőtt rátérünk vess egy pillantást a finomított cukor hatásaira, hogy örökre kiiktasd az étrendedből.
A finomított cukor méreg a szervezet számára!
- megrövidíti a várható élethosszt, felgyorsítja az öregedést
- hirtelen növeli az inzulinszintet, ami “falásrohamhoz” vezet, továbbá növeli a testzsír százalékot
- izomvesztést okoz
- roncsolja a fogakat és a csontokat
- a stresszes tünetek egyik kiváltó oka lehet
- elvonja a nélkülözhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat a szervezettől
- negatívan hat a vérnyomásra és vérkeringésre
- növeli a krónikus megbetegedések valószínűségét
- csökkenti a nemi vágyat, a libidó jelentős visszaesését okozhatja
AZ ÉVES EGY FŐRE JUTÓ CUKORFOGYASZTÁS /kg*/
Szerencsére jól látható egy pozitív csökkenő trend az elmúlt évek cukorfogyasztási szokásaival kapcsolatban. Ennek egyik fő oka az, hogy egyre több cukorhelyettesítő jelenik meg a piacon, különféle cukormentes sütemények, illetve megfigyelhető egyfajta tudatosság, keressük az egészséges, hozzáadott cukor mentes élelmiszereket. Ez egy örömteli folyamat, amelyből te is kiveheted a részed!
Mi a helyzet tehát a gyümölcscukorral?
A gyümölcscukor vagy fruktóz természetes formájában nem káros az egészségre. Több kutatás is vizsgálta a szervezetre gyakorolt hatását, amelyben kiderült, hogy az iparilag kinyert fruktóz negatívan hat az egészségre, akárcsak a finomított cukrok, a gyümölcsökben előforduló természetes formája azonban hasznos és az így bevitt rost még az emésztésre is pozitívan hat. Nem emeli továbbá hirtelen és nagy mértékben a vércukor szintet, így cukorbetegek is fogyaszthatják.
- Magas cukortartalmú gyümölcsök:
- szőlő, mangó, cseresznye, banán, gránátalma
- Közepes cukortartalmú gyümölcsök:
- körte, alma, sárgabarack, kivi, ananász, narancs
- Alacsony cukortartalmú gyümölcsök:
- görögdinnye, eper, málna, szeder, sárgadinnye, áfonya
A megoldás...
az, ha megpróbálod kiiktatni a mesterséges cukrot a mindennapjaidból. Egyszerűen nincs rá szükséged! Valamilyen szinten úgy is megmarad az étrendedben, hiszen majdnem minden tartalmaz hozzáadott cukrot, de ha mától jobban odafigyelsz hosszú évekkel ajándékozhatod meg magad. A gyümölcsökkel pedig nem kell leállni, a változatos és egészséges étrend fontos része!