Menü Bezárás

Vitaminok hatása a sportolói szervezetre

gyümölcsök

Hogyan növeli a megfelelő vitaminszint a teljesítményt?

Tested kifogástalan működéséhez elengedhetetlen a Tudatos táplálkozás. Azt hihetnénk egy csúcsteljesítményre törekvő sportoló elegendő vitamint visz be a szervezetébe, azonban tanulmányok bizonyítják, hogy a többségnek nem sikerül kivitelezni a kiegyensúlyozott étrendet, amely arány a nőknél még sűrűbben fordul elő, pedig ennek hiánya negatívan hat a teljesítményre és az egészségre. Te ugye nem akarod elkövetni ezt a hibát?

Vitamin gyorstalpaló...

A vitaminok nélkülözhetetlenek az emberi test működéséhez. Összesen 13 fellelhető amelyet nem, vagy csak minimálisan képes előállítani a szervezet, ezért az étrendeddel kell bevinned azokat. Fontos szerepet játszanak az anyagcsere-folyamatok minden fázisában, a hemoglobinszintézisben, a csontok egészségének megőrzésében, az immunrendszer normál működésének a fenntartásában valamint az idegrendszer működésében.

Két csoportra oszthatóak, a zsírban– (A-, D-, E- és K-) illetve a vízben– (C- és B-) oldódóakra.

A-vitamin

Mi a szerepe?

Biztosítja az egészséges növekedést, a fogak és csontok fejlődését, a bőr és egyéb szövetek épségét, de legfontosabb funkciójaként szemünk megfelelő fejlődéséért és működéséért felel. Táplálékkiegészítés nem javasolt, a kellő mennyiséget bőven be lehet vinni megfelelő étkezéssel, továbbá a szervezet képes akár 2 évre elegendő készletet raktározni.

Miben található meg?

Májban, tejtermékekben, tengeri halakban, tojássárgájában és főképp piros vagy zöld színű zöldségekben, de a sárgarépában, sárgabarackban és sárgadinnyében is, tehát szerencsére elég sok élelmiszerben.

B-vitamin

Mi a szerepe?

Több fajta B-vitamin létezik. Részt vesznek az élelmiszerekből való energianyerési folyamatokban, a fehérje és aminosav háztartás működésében. Szükség van rájuk a vörösvértestek és a fehérjék képzése során is, ezért sportolóként kiemelt jelentőséggel bír.

Miben található meg?

Húsokban, májban, tejtermékekben, zabpelyhekben, barna rizsben, teljes kiőrlésű termékekben.

C-vitamin

Mi a szerepe?

Szükséges a kötőszövetek felépítéséhez, számos hormonhoz (pl.: adrenalin), amelyek edzések alatt termelődnek, de a vörösvérsejtek képzéséhez, illetve betegség megelőzésében is kulcsszerepe van. Nem ajánlott azonban sportolóként a túlzott bevitele, mert eltompítják az izomzat terhelésre adott reakcióját, ez által romolhat az állóképesség. Változatos étrend mellett bőven elég tehát a 600mg-os kiszerelés is, amennyiben mindenképp táplálékkiegészítést szeretnénk alkalmazni.

Miben található meg?

Friss, nem hőkezelt gyümölcsökben és zöldségekben valamint burgonyában.

C-vitamin
Forrás: unsplash

D-vitamin

Mi a szerepe?

Sportolóként kijelenthetjük, hogy az egyik leglényegesebb vitamin! Számos tanulmány összefüggésbe hozta már a szervezetben meglévő D-vitamin alacsony szintjét a teljesítmény csökkenésével, illetve a magas szintjét ennek javulásával. Kiemelkedő szerepe van a csontok és az izomzat felépítésében és működésében. Segít megelőzni a fáradékonyságot és a sérülések kialakulását.

Miben található meg?

Természetes úton a napsugarak által teszünk rá szert, az élelmiszerek közül megtalálható olajos halakban, tojássárgájában, májban, dúsított reggeliző pelyhekben illetve joghurtokban.

E-vitmain

Mi a szerepe?

Védi a sejteket a sérüléstől, illetve erőteljes antioxidáns. Nem tanácsos azonban táplálékkiegészítésként alkalmazni, mert a túlzott fogyasztása tompíthatja az edzéshez történő adaptációt, ezért bőven elég ha élelmiszerekből visszük be a szervezetünkbe.

Miben található meg?

Dió félékben, olajos magvakban, növényi olajokban, halakban, avokádóban és tojássárgájában.

K-vitmain

Mi a szerepe?

Alapvetően az alvadási faktorok képzésében vesz részt, tehát elengedhetetlen a megfelelő véralvadáshoz. Bizonyítottan szerepe van továbbá a csontképzésben, az immunerősítésben és pozitívan hat az öregedési folyamatokra is.

Miben található meg?

Zöld leveles zöldségekben, főzelékekben, káposztában, brokkoliban, tejtermékekben és májban.

/Borítókép: pixabay/

Még több tudatos tartalom...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük