Menü Bezárás

Kulcsfontosságú ásványi anyagok a jobb teljesítményhez

egészség_gyümölcsök

Egy felmérés során, amelyen 60 női sportoló vett részt, kimutatták, hogy a kalcium, vas és cink bevitelük is alacsonyabb a szükségesnél. Amerikai kutatók műkorcsolyázókat vizsgáltak, ahol ugyanez az eredmény született. Egy 58 úszót vizsgáló kutatásban a férfiak 71%-nál, míg a nők 93%-nál egyetlen antioxidáns bevitele sem érte el az ajánlott szintet.

A mai modern sportban megdöbbentő, hogy még mindig vannak akik másodlagosnak tekintik a táplálkozást, pedig ez mindennek az alapja. Te ne legyél köztük! Ha tudatosan figyelsz arra, hogy megfelelően fel legyenek töltve szervezeted ásványi anyag raktárai, sokkal nagyobb teljesítményre leszel képes.

Miért írjuk mindezt?

Az ásványi anyagok számos szabályozási és strukturális feladatot látnak el. Nagyjából 20 féle ásványi anyag és nyomelem létezik, melyek nélkülözhetetlenek a csontok és fogak szerkezetéért, a szövetek folyadék egyensúlyáért, az izmok összehúzódásáért, az idegrendszer működéséért illetve a vörösvértestek képződéséért.

Kiemeltük azt az 5 – sportolóként talán leglényegesebb – ásványi anyagot, amelyek bevitelére nagy hangsúlyt kell fektetned:

Magnézium

Mi a szerepe?

Fontos az ideg- és izomműködésben, a stressz csökkentésében, a véralvadás és szívműködés szabályozásában. Ennek hiánya, a sportolók körében gyakran okoz izomgörcsöt, hiszen mozgás vagy versenyhelyzet hatására az adrenalin szint megemelkedik, ami magnéziumot köt le, ez által csökken a szervezetünkben lévő mennyiség. Okozhat továbbá fáradtságot, kimerültséget és idegességet is, ezért lényeges a megfelelő szint fenntartása.

Miben található meg?

Szükségletünk ~10%-át ivóvízzel fedezzük. Nagy mennyiségben megtalálható spenótban, sóskában, dió félékben, olajos magvakba, teljes kiőrlésű termékekben és hüvelyesekben.

Kalcium

Mi a szerepe?

Elsősorban a csontozat erősségének szempontjából fontos, azonban szerepe van az izomzat növekedésében és az idegrendszeri jelátvitel végrehajtásában is. A súlyzós edzések hatására növekedni fog a csontsűrűség, ezért a sérülések elkerülése és az egészséges fejlődés szempontjából lényeges a megfelelő mennyiség fogyasztása. 

Miben található meg?

Tejben, olajos halakban, magvakban, leveles zöldségekben, gyümölcsökben és zabpehelyben.

tej_kálcium
Forrás: pixabay

Vas

Mi a szerepe?

A vas felel az oxigénfelvételért és azok szövetekhez való szállításáért, ezért sportolóként nélkülözhetetlen. Elősegíti továbbá a növekedést és fokozza a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet. Vashiány esetén fáradékonyságot és gyengeséget tapasztalhatunk ami hatással lesz a teljesítményre.

Miben található meg?

Májban, vörös húsokban, teljes kiőrlésű gabonafélékben, tojássárgájában, mogyoróban, hüvelyesekben, vargányagombában, spenótban és tejben.

Cink

Mi a szerepe?

Részt vesz a sejtek regenerációjában, a sejtmembrán ellenálló képességének a fenntartásában, a megfelelő anyagcserében és a sebgyógyulás folyamatában. Ennek hiányában a hormonrendszer sem működik rendesen. Kevesen tudják de az életképes spermiumok létrejöttéhez cinkre van szükség, ezért ezt családalapítás előtt sem árt észben tartani…

Miben található meg?

Osztrigában, tengeri herkentyűben, vörös és fehér húsokban egyaránt, olajos magvakban, hüvelyesekben.

Réz

Mi a szerepe?

Nagyon sok kulcsfontosságú folyamatnak a része. Szükséges a fehérje anyagcseréhez, a bőr rugalmasságának megőrzéséhez, az immunrendszer megfelelő működéséhez, a vörösvérsejtek képződéséhez, az egészséges idegekhez, illetve a csontok és kötőszövetek épségéhez, ami által elősegítheti a gyorsabb regenerációt.

Miben található meg?

Májban, tenger gyümölcseiben, olajos magvakban, hüvelyesekben, zöldségekben és gyümölcsökben.

/Borítókép: pixabay/

Még több tudatos tartalom...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük