Tévhit, hogy a sportolóknak csak a fehérje bevitelre kell koncentrálniuk és szénhidrátokat a lehető legalacsonyabb mértékben szabad csak fogyasztaniuk, hiszen ezek fogják adni az energiát! Megkülönböztetünk persze “jó” (lassú felszívódású, alacsony glikémiás indexű) és “rossz” (gyors felszívódású, magas glikémiás indexű) szénhidrátokat, mert nem mindegy, hogy miből visszük be ezeket a tápanyagokat. A modern sporttudomány állása szerint az optimális aránynak 55-65% jó szénhidrátból, 15-20% fehérjéből és 20-30% zsírból kell állnia.
Na de ki fogja ezeket számolgatni nem igaz? A lényeg, hogy sportolóként egyél bátran bőségesen, de ügyelj a minőségre! Mi számít “jó szénhidrátnak“? A zöldségek, friss gyümölcsök, különböző olajos magvak, diófélék, lencse, csicseriborsó, édes burgonya, bulgur és a zabpehely. Ha nem tudsz lemondani a pékáru adta gyönyörökről, akkor válasszuk a korpás vagy teljes kiőrlésű termékeket.