Menü Bezárás

A 7 legjobb regenerációs módszer

fitt_no_nyujtas

Mit tehetsz a gyorsabb regenerálódás érdekében?

Az elegendő pihenés, ugyan olyan fontos mint az edzés. Nyugalmi állapotban fejlődik az izomzat, regenerálódnak a szövetek és a szervezet visszapótolja a szükséges tápanyagokat, feltölti a raktárakat a következő megmérettetésre.

A kemény és kitartó munka vele járója az izomláz és a fáradtság. A kezdők, vagy akik egy hosszabb kihagyás után térnek vissza, még gyötrelmesebb tünetekről számolnak be, mint azok akik rendszeresen edzenek. Ennek oka, hogy a test mozgás hatására megerősödik, javul a teljesítménye és egyre jobban kitolja a határait, így ami korábban izomlázat vagy légszomjat okozott, egy idő után könnyen teljesíthető lesz. A csúcsteljesítményre törekvő sportolók azonban mindig ezt a határt feszegetik, ezért elengedhetetlen a megfelelő és gyors regeneráció.

A tudatos táplálkozáson és minőségi alváson kívül mit tehetsz még, hogy újra 100%-on pöröghess? Lássuk az általunk 7 legjobbnak vélt módszert. Természetesen ezek egymással kombinálva még hatékonyabbak lehetnek…

Top 7 - Könnyed ráedzés

Az első a hét módszerből álló listánkon a rádolgozás. Egy nagyobb igénybevétel másnapján jó eséllyel izomfáradtsággal fogsz ébredni. Ezt egy könnyű kocogással vagy saját testsúlyos rövid edzéssel orvosolhatod. Ennek hatására felgyorsul a vérkeringés, megemelkedik a pulzusszám és a méreganyagok gyorsabban távoznak a szervezetből. Az elindulás mindig nehézkes, de 20-30 perc már érezhetően segíteni fog.

kocogás_futás
Forrás: unsplash

Top 6 - Hengerezés és nyújtás

Egyszerűnek tűnik és valójában az is, de ezt is lehet rosszul csinálni! Egy megerőltető edzés vagy verseny alatt rengeteg folyadék távozik a szervezetünkből, ezért FONTOS, hogy a megmérettetést követően és annak másnapján legalább ~4 liter vizet kell fogyasztani. Így visszanyerhetik az izmok rugalmasságukat. Csak ennek teljesülésekor szabad hengerezéssel és nyújtással lazítani, különben mikro-szakadások keletkezhetnek. Előbbi fellazítja az izomrostokat és segít a salakanyag elszállításában, míg az utóbbinak a sérülések megelőzésében és a merevség feloldásában van szerepe.

nyújtás_lazítás
Forrás: unsplash

Top 5 - Hideg-meleg merülő

Tanulmányok bizonyítják, hogy a hideg-meleg terápia gyorsítja a regenerálódást és csökkenti a fájdalmat. Top sportolók majdnem minden edzés után élnek ezzel a módszerrel. Ha van lehetőséged dézsát vagy fürdőkádat megtölteni jeges, illetve forró vízzel, akkor használd bátran. A hidegben 1 percet, majd ezt követően a melegben 3 percet tölts el és ezt váltogasd legalább háromszor. A hatás azonnal érezhető lesz.

jeges_merülő
Forrás: sporttaplalkozas.blog

Top 4 - Hagyományos szauna

A hagyományos szaunát talán senkinek nem kell bemutatni. Egy több mint ezer éve létező eszköze a felfrissülésnek és megújulásnak. Célja, hogy izzadással távozzanak a méreganyagok a testünkből. Aki bírja, annak ajánljuk a jeges merülő használatát is, ezzel adva plusz löketet a vérkeringésnek. FONTOS, nagy mértékben igénybe veszi a szervezetet, ezért nem ajánlott közvetlen edzés előtt, vagy a versenyt/mérkőzést megelőző napon használni.

szauna
Forrás: pixabay

Top 3 - Krioszauna

Elérkeztünk a dobogós helyezésekhez. Harmadik listánkon a külföldön már elismert, de hazánkban még gyerekcipőben járó krioszauna vagy hidegterápia. A 3 perces kezelés során nitrogén elpárologtatásával – 120-170 °C-nak teszik ki a szervezetet, amely egyfajta sokkos reakcióként sejtmegújító folyamatot indít el. Rendszeres használata rengeteg pozitív hatást gyakorol, ezért joggal ért el ilyen előkelő helyezést.

krioszauna_hidegterápia
Forrás: cmed

Top 2 - Sportmasszázs

Profi sportolók jó esetben az egyesületen belül igénybe vehetik, de több kiváló sportmasszőrt találhatunk magánúton is. Egy tanult szakember pontosan tudja, hogy az adott fájdalom honnan ered, érzik ha valahol probléma lép fel és sokszor már egyetlen kezeléssel orvosolják is a problémát. Az egyik legjobb módszer nem csak az izomláz megszüntetésére és a regenerációra, de a mozgás tartomány és teljesítmény növelésére is.

masszázs
Forrás: pixabay

Top 1 - Vitaminos infúzió

Végül az aranyérmet a vitamininjekciós kúra vitte el. A kezelés során nagy dózisú speciális összetételű vitaminokat (koktélokat) adnak vénásan, amely így szinte azonnal és közel 100%-ban hasznosul. Egy komoly felkészülési időszak alatt nagy segítség lehet, megszünteti a fáradtság érzetet, hidratál, jelentősen lerövidíti a regenerációt, segíti az izmok újjáépülését, javítja a kognitív funkciókat, továbbá közvetetten teljesítmény fokozó hatása is van. Magánklinikákon kérhető, az árát tekintve prémium módszernek számít, azonban kétség kívül a leghatékonyabb, így nem is kérdés, hogy listánkon az első helyet foglalja el.

vitamin_infúzió
Forrás: sportkontroll

/Borítókép: unsplash/

Még több tudatos tartalom...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük