Menü Bezárás

Búza-, rozs-, hajdina-liszt? Szabad egyáltalán kenyeret enni?

kenyér-lisztfajták

Talán az egyik legnehezebb dolog ha tudatosan akarsz táplálkozni, hogy le kell mondani a bűnös élvezetekről. Néha belefér egy-egy csalónap, de nem ehetsz minden nap cukros süteményt, csokoládét vagy ihatsz alkoholt. Ugyanez igaz a kenyérre is, kinek ne csordulna össze a nyál a szájába ha rágondol egy meleg ropogós búzalisztből készült fehér kenyérre, ahogy a marhapörköltbe mártogatja? Mind tudjuk, hogy nem túl tudatos, de most választ kapsz arra pontosan miért nem az és mit ehetsz helyette, milyen lisztfajták vannak, illetve ezek milyen hatással vannak a szervezetre.

A gabonafélék élelmi rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban és fehérjében gazdagok.

Ráadásul még laktatóak is. Az előállításon azonban nagyon sok múlik! A hagyományos feldolgozás során a tápanyagok akár fele is elveszhet – a finomra őrlés során -, ezért mindenképp a teljes kiőrlésű termékeket válaszd, ahol nem vesznek kárba az értékes vitaminok és ásványi anyagok, illetve a rostok, olajok és fehérjék.

- Lisztfajták és azok tulajdonságai -

Búzaliszt

  • csak magbelsőből áll → kevés tápérték
  • megemeli a vércukorszintet → “falási roham”
  • lassítja az emésztést
  • gyulladásokat idézhet elő
  • glutént tartalmaz –> allergén

Tönkölybúzaliszt

  • 6x magasabb fehérje- és kiemelkedő tápanyagtartalom más lisztekhez viszonyítva
  • lassabb felszívódású, így cukorbetegek is fogyaszthatják
  • kedvezően hat a kognitív képességekre
  • bizonyítottan bőrápoló hatású
  • glutént tartalmaz → allergén

Rozsliszt

  • magas a vitamintartalma
  • immunerősítő hatású
  • hosszan tartó telítettséget biztosít
  • glutént tartalmaz → allergén

Durum simaliszt

  • magas a fehérjetartalma
  • remek tészta-alapanyag
  • a keményítő miatt lassú felszívódású → megfelelő vércukorszint
  • tojásmentes → kedvez a koleszterinnek és az allergiásoknak
  • glutént tartalmaz → allergén
búza-liszt
Forrás: unsplash

Rizsliszt

  • jelentős, 70-80%-os szénhidráttartalom
  • gyorsan felszívódó szénhidrát → de a magas rosttartalom miatt nem okoz vércukorszint ingadozást
  • tojásmentes → kedvez a koleszterinnek és az allergiásoknak
  • gluténmentes

Graham liszt

  • magas tápérték tartalom
  • lassú felszívódású → jóllakottságérzet, stabil vércukorszint
  • segít megelőzni a betegségeket, mint a magas vérnyomás, cukorbetegség és magas koleszterin
  • glutént tartalmaz → allergén

Hajdina liszt

  • antiallergén
  • sok benne a vas és az antioxidáns
  • alacsony glikémiás indexű → cukorbetegek is fogyaszthatják, lassan felszívódó szénhidrát
  • remek húspótló a magas fehérjetartalma miatt
  • rendkívül magas rosttartalom → jót tesz az emésztésnek
  • gluténmentes

Kukorica liszt

  • kimagasló E-vitaminban
  • a többi gabonához képest alacsonyabb a vitamin és ásványi anyag tartalma
  • visszafogja a rákos sejtek szaporodását
  • jó hatással van a koleszterin csökkentésére és a mentális egészségre
  • gátolja a fogszuvasodás kialakulását
  • gluténmentes

/Borítókép: unsplash/

Még több tudatos tartalom...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük